Sisteme de irigatii
V-ati intrebat vreodata ce le trebuie plantelor sa traiasca cat mai bine? Iata si raspunsul: cele trei elemente de care are nevoie pentru existenta:
- lumina
- sol
- apa
In cazul in care unul dintre cei trei lipseste dezvoltarea plantei / gazonului se opreste. In ultimii ani am fost martori unor veri foarte secetoate, perioade in care am vazut multe gradini cu gazon ars si plante uscate.
Irigare cu furtunul in mana sau cu sisteme de irigatii ?
Gazonul are nevoie in medie de 5 litri de apa pe m2 zilnic. Asta inseamna 1 m3 de apa pentru o suprafata de 200 m2. Acesta fiind media calculata pe un an, deci in perioade secetuase se poate ajunge si la dublu, adica 1 m3 de apa fiind de ajuns pe o suprafata de numai 100 m2.
La un robinet obisnuit in gradina debitul este de cca 20 litri de apa pe minut, adica umplem doua galeti intr-un minut. La cantitatea de apa descrisa mai sus avem nevoie de 2 m3 de apa, adica 2000 litri pentru o suprafata de 200 m2. Cu debitul de 20 l/m inseamna ca trebuie sa stam 100 de minute zilnic cu furtunul in mana. Pe langa faptul ca pierdem aproape doua ore zilnic, trebuie sa udam uniform, altfel gazonul o sa creasca neuniform.
Concluzia: daca avem zilnic doua ore din 24 total timp liber pentru udarea gazonului atunci mana pe furtun si dam drumul la apa. Ce se intampla insa cand plecam in vacanta iar afara sunt 40 de grade si nu avem sisteme de irigatii? Doua zile fara apa poate rezulta un gazon ars in totalitate. Rugam pe cineva sa stea doua ore cu furtunul in mana in locul nostru? Daca mai exista in apropiere o persoana atat de rabdatoare atunci avem noroc.
Pentru un comfort total in privinta udarii gazonului va recomandam instalarea unui sistem automat de irigatii. Aceste sisteme de irigatii sunt total automatizate si uda uniform. Sistemele de irigatii automate sunt dotate cu senzor de umiditate, deci nu trebuie sa aveti grija sa-i opriti in timp de ploaie. Aspersoarele sunt montate in pamant, ele iesind numai cand merg, deci nu se vad la suprafata cand sistemul nu este in functiune.
Elementele unui sistem automat de irigatii
- programator: acesta este cel care memoreaza programul de udare si transmite semnal la electrovalve pentru pornire
- senzor de ploaie / umiditate: in cazul in care au cazut precipitatii peste cantitatea necesara gazonului / plantelor transmite un semnal la programator ca sa nu mai porneasca
- electrovalve: sunt exact ca niste robinete care la semnalul programatorului se deschid si se inchid
- tevi si fitinguri: tevile si legaturile acestora pentru sistemul in care circula apa
- cabluri electrice: prin aceste cabluri se realizeaza comunicarea dintre electrovalve si programator
- aspersoare si duze: prin ele se face udarea propriuzisa
- Alte piese auxiliare: conectori electrici impermeabile, coturi mici, benzi teflon, supape de retinere, supape de scurgere, etc…
Pentru mai multe detalii tehnice privind structura unor sisteme de irigatii vizitati pagina www.sistem-irigatii.ro .
Eficienta sistemelor de irigat
Secretul succesului in ceea ce priveste eficacitatea, eficienta sistemelor de irigat consta in proiectarea acestuia. Daca nu se respecta instructiunile si standardele prescrise de catre producatorii de piese sisteme de irigatii atunci eficienta sistemului de irigati s-ar putea sa fie de 15% numai. In acest caz degeaba se pun niste aspersoare pe spatiul udat, gazonul se va arde in locuri unde nu se face acoperire din toate directiile, gazonul se va ingalbeni in zonele suprairigate si va creste neuniform, deci in timp se deterioreaza.
Un alt factor foarte important o reprezinta tipul si calitatea pieselor folosite. Daca se folosesc materiale de calitate care se incadreaza in standardele de calitate atunci sistemul o sa fie unul eficient.
Ceea ce hotaraste lungimea vietii unui sistem sunt piesele auxiliare ce se folosesc la racordarea tevilor si de electrovalvelor, calitatea cablurilor si modul in care se face conectarea cablurilor la electrovalve.
Irigatii prin picurare
Udarea plantelor ornamentale si pomilor fructiferi este o metoda relativ noua in zona noastra. Se mai numeste si irigare israeliana pentru ca prima data s-a folosit in Israel in ferme unde media de zile ploiase intr-un an este de 1 zi. Ne dam seama repede de faptul ca aceste siteme de irigatii prin picurare se foloseste cu scopul de a face economie cu apa deoarece in multe lucuri se folosesc fantani pentru irigare si un ultimii ani in cele mai multe zone in perioade seetoase fantanile s-au golit. Cu un sistem de irigat prin picurare se poate ajunge la o economie de peste 75%. Asta inseamna ca daca inainte am folosit 100 de litri de apa pentru irigarea anumitor plante, cu ajutorul unor sisteme de irigatii prin tub de picurare se folosesc numai 25 de litri.
Aceasta metoda de irigatie se poate folosi atat pentru plante ornamentale cat si pentru arbori, pomi fructiferi, vita de vie, ferma de arbusti fructiferi, etc. Acesta se poate racorda la un sistem automat de irigare pentru gazon, astfel fiin automatizat direct.
Avantajele instalarii de sisteme de irigatii de catre firma noastra
- Suntem firma autorizata pentru instalarea de sisteme de irigatii de catre principalii producatori de piese pentru sisteme automate de irigat: RainBird, Irritrol, Hunter, Toro. Astfel proiectarea sistemului, amplasarea fiecarei aspersoare, calcularea debitului pe zone, nivelul de presiune pierduta la electrovalve, cantitatea de apa primita pe zone in functie de amplasamentul zonei, toate vor fi facute pe baza instructiunilor standardelor dictate de catre producatorii de piese pentru sistem de irigat.
- Folosim numai fitinguri de compresie de la producatorul italian UNIDELTA, acestea fiind cele mai sigure de pe piata din Europa. Odata montate bine racordurile Unidelta nu o sa lase apa niciodata apa sa picure in nici un loc. In cazul in care se folosesc fitinguri comercializate in comert o sa avem de schimbat in viitorul apropiat.
- Calitatea cablurilor folosite de catre noi la sisteme de irigatii este cea mai ridicata din punc de vedere al durabilitatii. Folosim numai cabluri potrivite pentru a transmite semnalele de 12V pe lungimea necesara de la programator pana la electrovalve. Multi folosesc cabluri de retea informatica la transmiterea semnalelor. De stiut este insa ca acest cablu are 8 fire de 0.25 mm grosime care nu tine mai mult de 3-4 ani, si s-ar putea sa se intample ca pe o lungime data sa nu mai transmita corect semnalele de la programator sistem de irigat pana la electrovalve.
- La racordarea cablurilor la electrovalve la sisteme de irigatii folosim conectori speciali impermeabile pentru a evita riscul de oxidare. Instalatorii si firmele necalificate pentru instalarea sistemului automat de irigat folosesc banda izolatoare pentru izolarea racordurilor dintre firele electrovalvelor si firele care vin de la programator. Aceasta insa nu tine mult, si cu putin timp dupa sfarsitul perioadei de garantie apa ajunge la cabluri. Este foarte importanta izolarea ermetica a cablurilor. Daca intr-un loc patrunde apa la fire, acestea se oxideaza si nu mai transmit semnalele de 12V. Nu cred ca v-ati bucura daca ar trebui sapat iarasi dupa 2 ani de la instalarea noului sistem automat de irigatii.
Recapitulare diferente dintre un sistem de irigat profesional instalat de firma autorizata si unul instalat de catre un instalator sau firma neautorizata
FIRMA CALIFICATA |
INSTALATOR NECALIFICAT |
proiectarea corespunzatoare pentru o acoperire 100% uniforma ca sa nu se arda gazonul si sa creasca uniform | proiectarea necorespunzatoare a sistemului care rezulta gazon ars in locuri si crestere neuniforma a gazonului |
tevi si fitinguri Unidelta, import Italia, cea mai buna calitate | tevi si fitinguri din comert, de slaba calitate care cu timpul pierd apa |
calitatea superioara a cablurilor pentru transmiterea corecta a semnalelor de 12V | cabluri de proasta calitate care rezulta transmiterea defectuoasa a semnalelor de 12V dupa un timp |
conectori electrici impermeabile pentru evitarea oxidarii cablurilor | benzi izolatoare si tuburi izolatoare care nu izoleaza ermetic si rezulta oxidarea cablurilor |
folosirea unor duze speciale pentru o acoperire mai buna in zone inguste sau de forme speciale | acoperirea necorespunzatoare a zonelor cu forma speciala care rezulta gazon ars |
garantie oficiala de minim 2 ani | garantie verbala numai |
sisteme de irigatii cu durata de viata de 15 ani | sistem neprofesional cu durata de viata de 2-4 ani |
Pentru detalii exclusiv despre sisteme de irigatii si instalarea acestora de catre firma Special Garden Design SRL, firma autorizata pentru instalare sisteme de irigatii, vizitati site-ul nostru despre sistemele de irigatii www.irigatiimures.ro .