Suntem abia in februarie insa deja incep sa se vada urmele iernii destul de marcante in gradina si telefoanele noastre deja suna, programarile pentru lucrari de primavara in gradina au inceput deja.
Ce probleme apar dupa iarna in gradina si cum le identificam?
Ce inseamna probleme si ce trebuie sa facem? Ochii nostri sunt calibrati pentru a identifica diferenta dintre ceva frumos si ceva urat. Daca va uitati la gradina Dvs. si observati ca ceva nu este in regula, inseamna ca ati identificat o probabila deteriorare. In cazul acesta este indicat sa va consultati cu un specialist in domeniu atat pentru a identifica sursa problemei, cat si pentru a gasi solutia pentru remedierea acesteia. Mai jos gasiti cele mai frecvente probleme aparute in primavara devreme, dupa iarna, dar si solutia la fiecare aparte.
Pentru programari sunati la
0747 99 99 32
1. Mucegaiul de zapada – microdochium
Identificarea mucegaiului de zapada
Cea mai des intalnita problema, boala pe gazon dupa iarna este mucegaiul de zapada (microdochium). Aceasta este cauzata de umezeala constanta la nivelul gazonului in timp de iarna fie de la multa precipitatii, fie de la calitatea solului. In lipsa unui tratament corespunzator aceasta poate deteriora gazonul.
Solutia pentru remedierea mucegaiului de zapada: tratament fitosanitar corespunzator
Tratamentul este facut de specialisti calificati petru tratarea bolii folosind substante preofesionale care combat daunatorii acestei probleme. Dupa tratamentul fitosanitar urmeaza inlaturarea firelor de iarba deja moarte cu ajutorul masinii de scarificare. Pentru a avea un gazon mai frumos cititi si pagina de intretinere gazon si spatii verzi si apelati la serviciile noastre cu incredere.
Ce se intampla daca nu combatem mucegaiul de zapada corespunzator
Un tratament necorespunzator asupra mucegaiului de zapada pot rezulta efecte nedorite pe intreaga peluza dar si pe plantele din apropiere:
- firele de iarba din zonele afectate mor, se putrezesc si alcatuiesc un strat vegetal la nivelul solului care rezulta alte probleme si mai grave
- mucegaiul se extinde pe tot gazonul, nu numai pe zonele deja afectate
- stimuleaza extinderea acestuia si pe alte plante aflate in zone cu umezeala ridicata in gradina
Pentru combaterea mucegaiului de zapada
sunati la 0747 99 99 32
2. Sol compactat, lutos, argilos
Cum identificam daca solul gazonului este compactat sau de calitate slaba?
Consecintele problemei solului compactat nu o observam inca in februarie, dar prevenirea acesteia trebuie facuta inca din timp. Aceasta problema poate aparea din multiple cauze:
- dupa un sezon in care gazonul a fost folosit in mod constant, rezultand un sol compactat
- dupa o iarna grea in timpul careia solul se lasa si devine mai tare
- din cauza unui sol necoraspunzator – sol argilos, lutos, sau fara elemente nutritive
Toate aceste cazuze duc la un gazon “sarac”, galben laculoare, si o densitate scazuta dupa un timp prin urmatoarele efecte:
- radacinile gazonului nu primesc suficient oxigen din cauza pamantului “batut”, compactat, tare
- radacinile nu primesc elemente nutritive din cauza lipsei acestora in pamantul de slaba calitate
- nici apa nu ajunge la radacina, pamantul compactat formand o oala de lut prin care cu greu trece umezeala
Toate acestea rezulta intr-un gazon sarac, galben la culoare cu crestere lenta, un gazon inestetic.
Cum putem ajuta gazonul in cazul unui sol compactat? Aerisire, scarificare.
Solutia optima in acest caz ar fi schimbarea solului in care se inradacineaza gazonul cu unul corespunzator. Din cauza costurilor implicate in aceasta lucrare insa de cele mai multe ori oamenii recurg la alte solutii, nu atat de eficiente, dar admisibile: aerisirea pamantului cu masina de aerisire si scarificare.
Dupa ce efectuam procesul de aerisirea gazonului, urmeaza aplicarea unui ingrasamant profesional preferabil de lunga durata si de calitate premium pentru un rezultat mult mai multumitor.
Efectele negative rezultate prin omiterea lucrarilor de remediere
Cu cat solul este mai compact, mai tare, cu atat este mai greu gazonului sa isi dezvolte radacinile. Daca nu isi poate dezvolta radacinile, cu atat mai putine elemente nutritive ajung la ele. Fara hrana gazonul incepe sa aiba densitate din ce in ce mai scazuta pana la momentul in care dispare gazonul.
Daca solul Dvs. este compactat
sunati la 0747 99 99 32
3. Gazon galben, crestere lenta, uneori uscat si densitate scazuta
Cum identificam problema gazonului galben cu crestere lenta si densitate scazuta?
Dupa cum vedeti in imaginea alaturata, pe ilustratia din stanga pe langa ca solul este compactat, exista un strat alcatuit din ramasite organice (fire moarte de iarba, multe ramase de la tunsul gazonului) care impiedica oxigenul, apa si ingrasamantul sa ajunga la radacinile gazonului. Astfel aceste radacini nu se dezvolta coraspunzator (se observa tot pe imaginea din stanga), rezultatul fiind un gazon mai galben (lipsa de nutrienti), crestere lenta (lipsa de nutrienti, oxigen si apa) si densitate scazuta.
Ce sa facem daca gazonul este galben, creste lent si are o densitate scazuta? Aerisire, gazonare, aplicare ingrasamant.
Solutia pentru aceasta problema este un tratament complex. In primul rand trebuie facuta o scarificare a gazonului, in urma careia inlaturam stratul alcatuit din ramasite organice/vegetale. Apoi facem o aerisire a pamantului cu masina de aerisire in urma careia se fac gauri/santuri in pamant (dupa cum observati in ilustrarea din mijloc de pa imaginea alaturata) realizand astfel o cale pe care apa, oxigenul si nutrientii ajung la radacinile gazonului.
Dupa scarificare si aerisire urmeaza aplicarea unui ingrasamant special pentru acest proces, preferabil de lunga durata pentru a stimula cresterea, reabilitarea gazonului.
Ce se intampla daca nu scarificam si nu aerisim gazonul?
Daca noi, oamenii nu ne hranim, nu rezistam mult timp si murim. Exact la fel este si la plante, deci si la gazon: cat timp acest strat impiedica aerul, apa si nutritia sa ajunga la radacini, gazonul incepe sa se deterioreze si practic “moare de foame”.
Pentru aerisire si scarificare gazon
sunati la 0747 99 99 32
4. Boli si daunatori pe pomi fructiferi, pete maro pe thuya
Prevenirea aparitiei unor boli care afecteaza productia la pomi fructiferi respectiv afecteaza estetic thuyile si ceilalti coniferi
Dupa topirea zapezii inca nu observam nici un rezultat cauzat de aceste boli, insa in momentul in care le observam poate este deja prea tarziu pentru tratarea acestora: nu dorim ca solutiile fitosanitare sa ajunga in fructele deja fiind in formare in cazul in care observam aparitia acestor boli in vara deja.
Unele ciuperci daunatori ataca coniferele si in special tuiele rezultand la crengi total uscate, decolorare cu pete maro. Fiind umezeala mai mare in primavara, daunatoarelor le place pe tuie, astfel se dezvolta si au efectele descrise.
Cum prevenim aparitia bolilor pe pomi fructiferi si pe tuie? Tratament preventiv fitosanitar.
Un tratament fitosanitar corespunzator in momentul potrivit ajuta la combaterea acestora fiind pe pomi fructiferi, pe tuie sau pe orice alta planta din mediul celor afectate.
Alegem cu grija substantele fitosanitare profesionale sa aiba efectul dorit, dar in acelasi timp sa avem grija ca acestea sa nu aiba efecte negativa asupra celor care consuma fructele de pe pomii tratati sau celor care se afla in apropierea plantelor tratate.
Ce efecte negative poate avea lipsa sau efectuarea nepotrivita acestui tratament?
Timpul potrivit in care trebuie facut acest tratament, substantele folosite respectiv metoda de aplicare sunt esentiale in ceea ce priveste efectele avute dupa tratament. In cazul unei greseli cu privire la acestea urmatoarele efecte negative pot aparea:
- eficienta scazuta sau nula
- substante fitosanitare absorbate de fructele deja in formare, mai putin sanatoase pentru consumatori
- arsuri pe crengile tuielor si coniferelor
Pentru tratamentul preventiv
sunati la 0747 99 99 32